Wed. Mar 29th, 2023

Daftarikan.com – Bagi penggemar ikan hiasan, memiliki ikan peliharaan yang sentiasa sihat dan panjang umur adalah harapan terbesar yang amat diidamkan. Bagi mereka, ikan hiasan bukan sahaja sebagai haiwan peliharaan tetapi sebagai teman hidup dan sebagai hiburan sendiri apabila mereka berasa letih, letih atau sunyi. Jadi memilih untuk memelihara ikan hiasan yang berumur panjang sudah tentu menjadi keutamaan.

Malah, panjang ikan hiasan ditentukan oleh pelbagai faktor sokongan. Antaranya dari segi penjagaan, genetik, keadaan persekitaran, kebersihan akuarium, dan khasiat yang diberikannya. Tetapi perkara yang paling menentukan adalah dari segi genetik, jika jenis ikan adalah ikan yang berumur panjang, boleh dipastikan bahawa anak-anaknya mempunyai jangka hayat yang lebih lama.

Ikan hiasan berumur panjang

Apabila kita sibuk memelihara ikan hiasan, tetapi apabila kita melihatnya terapung di permukaan air pada keesokan harinya, sudah tentu kita berasa sangat sedih dan kehilangan. Perkara ini sering berlaku apabila kita tersilap memilih ikan, menyebabkan ikan sukar menyesuaikan diri di tempat baharu dan akhirnya badan mudah terdedah dan tertekan sehingga mati.

Oleh sebab itu, di sini kami sajikan beberapa maklumat berkaitan pelbagai jenis ikan hiasan berumur panjang yang mempunyai kebolehsuaian tinggi yang boleh anda pilih untuk mencantikkan akuarium anda tanpa rasa takut mati:

 

1. Arowana

Tarikan utama arowana ialah warnanya yang cantik berkilauan yang sangat digemari oleh pencinta ikan hiasan. Tidak hairanlah ramai yang sanggup berbelanja berpuluh juta hingga ratusan juta lagi semata-mata untuk membeli arwana.

Arwana merupakan ikan hiasan yang mempunyai variasi warna yang sangat beragam, bahkan hampir semua spektrum warna dimiliki oleh ikan ini. Beberapa jenis arwana yang mempunyai harga yang cukup mahal dan banyak dijual di pasaran adalah arwana super red, papua, banjar, golden red tail, dan golden piano.

Berat seekor ikan arwana yang besar boleh mencecah lebih 20 kilo dengan umur mencecah 20 tahun. Lebih baik rawatan, sudah tentu, lebih lama ia akan bertahan. Arowana yang berusia berpuluh tahun sudah tentu harganya sangat hebat.

 

2. Buaya Gar

Walaupun diklasifikasikan sebagai ikan pemangsa, alligator gar sangat popular sebagai hiasan untuk akuarium pemangsa yang besar. Dari segi fizikal, buaya ini merupakan spesies terbesar dalam keluarga buaya. Ia boleh mencapai panjang 3 meter dan berat sehingga 100 kg. Disebut ikan buaya kerana muncungnya mirip dengan buaya buaya.

Habitat semula jadinya adalah dari Amerika Tengah dan Utara. Dahulu ia sering diambil oleh penduduk tempatan untuk diproses sebagai makanan atau dimakan secara terus. Tetapi kini ia lebih banyak digunakan sebagai ikan hiasan. Di Indonesia sendiri, ikan ini dilarang dipelihara atau diusahakan kerana jika dilepaskan ke alam boleh merosakkan ekosistem.

Alligator Gar mempunyai jangka hayat yang hampir sama dengan ikan alligator lain iaitu 30 hingga 70 tahun. Jenis ikan buaya lain yang juga kerap dipelihara termasuk longnose gar, cuban gar, florida gar, Spotted gar, tropika gar, dan shortnose gar.

 

3. Larian Hitam

Di sesetengah kawasan landasan hitam mempunyai nama yang berbeza. Bermula dari tambaqui, gamitana, cachama, pacu bersirip hitam, dan pacu gergasi. Berasal dari Amazon, ikan yang satu ini masih berkaitan dengan ikan piranha. Dari bentuknya sahaja boleh dikatakan sebelas dan dua belas.

Ciri utama pacu hitam ialah giginya yang menyerupai gigi manusia kerana ia adalah omnivor (pemakan tumbuhan). Rahangnya sangat kuat sehingga boleh mengoyakkan makanan yang mempunyai kulit dan cangkang yang keras. Di alam liar, pelari hitam boleh menimbang sehingga 20 kg dengan panjang 100 cm. Jika disimpan di dalam tangki maksimum hanya separuh saiznya.

Dari segi umur, ikan hiasan yang berumur panjang ini secara purata berumur 20 tahun. Tetapi pelari hitam bernama Butkiss yang dipelihara oleh Gruebel di Cameo Petshop New York boleh mencapai usia 43 tahun sejak dia mula-mula menemui ikan ini.

 

4. Mas Hias / Mas Chef

Mengikut catatan sejarah, ikan emas hiasan ini merupakan ikan pertama yang dibelai oleh manusia. Ikan yang satu ini sangat popular untuk diusahakan dan dipelihara kerana kecantikan bentuk badan dan corak warnanya.

Penyelenggaraan adalah mudah dan tidak memerlukan ruang akuarium yang besar. Dari segi makanan, ia agak mudah diperolehi kerana ikan mas memerlukan lebih banyak makanan dengan kandungan karbohidrat yang lebih tinggi daripada kandungan protein.

Kebanyakan jenis ikan emas berasal dari China, manakala ikan mas hiasan jenis chef’s goldfish yang berbadan bulat dan berekor dua merupakan varieti yang dikembangkan di Indonesia. Rekod untuk ikan emas hiasan hidup paling lama pernah hidup adalah 45 tahun yang dipegang oleh Keluarga Evans England.

Selain 5 jenis ikan hiasan yang berumur panjang di atas, sebenarnya terdapat banyak lagi ikan yang mempunyai umur yang sangat panjang. Sebut saja ikan Koi yang umurnya boleh mencecah lebih 200 tahun.